Wednesday, 14 December 2011

Kursus menghias kek cawan

 
Lama sangat berhasrat nk belajar hias2 kek ni, tk tau kat mana nk join. Ari tu tah camne lak, terklik kat aniz baking, pucuk dicita ulam mendtg kata org, terus je ummi sms pn.noraini...hurmm, kebetulan tu sentiasa ada...    

Ari sabtu,hubby tk kerja, tlg hantar ummi kat Tmn Melawati....hepi sgt2 tau...maklumlah dah tua2 baru nk blajar, tgn pun dah keras...aargh..tk kisah ler, blajar ni kan sampai hujung nyawa.Malu jgk kat bdk2 tu, tp buat2 pandai ler..




Mula2 buat kek dulu,  cara isikan dlm cawan....
pastu blaja buat icing, susah jgk,patutlah mahal yer...




 Dah dpt icing, apa lg, conteng jerlah,
menggeletar ummi, sebiji dua oklah...






Hasilnya ni haa....
cantik jgk kan.....

Kul 5 ptg kursus berakhir, dpt ummi bawa balik hasilnya, sekeping sijil dari Aniz Baking n sekotak kek hasil tangan sendiri 
tunjuk kat hubby n anak2.... 
Tkasih Pn.Hjh Noraini Zakaria...




                                                                  Kenangan    bersama....

Tuesday, 13 December 2011

Janji ku tunaikan...



Cuti akhir tahun dah sebulan berlalu, macam2 aktiviti dah berlangsung, ke KL dah, kenduri kendara tak terbilang dah, ke sekolah masih tak miss, tapi masih ada yg tak tertunaikan...mcmana ni..terngiang ditelinga 'ekau ni asyik insyaallah, insyaalah, sampainya tidak eeh....mak ni doh tua, ontah sompet ontah tidak lg eeh' Dlm hati terdetik, insyaallah... Ku sampaikan hasrat pd hubby, ku nyatakan pd abg zul, terkilan sangat...

A'kum ummi, ambik ekin 9 dis... Ya Allah.hubby sibuk maklumlah akhir tahun, taklimat gaji baru lg..alaihai,demam dok fikir.. Sibuk ke apa ke, kali ni tk kisah bang, anak kena gi ambik jgk, ni lah
ruangnya utkku tunaikan janji..

Hari khamis 8 dis, aku cuti, hubby kerja lg, terpaksa tunggu ptg, kul 4 baru bertolak..Hujan disepanjang perjalanan, sejuk sangat, kul 11mlm baru sampai s.alam...ciksu siap masak ala kadar, mkn jer, maklum, tk mkn diperjlanan, hujan......

Jam 9 pg kami bertolak ke senawang, alhamdullillah, biarpun doh lama tk kesana, masih tk berubah jlnnya, sempat juga menjenguk ke tmn tasek jaya sebelum ke kg sentosa... Rmh lamo dah berganti, moksu dah bina yg baru...alhamdulillah. Gembira hati tk terkata org yg ku rindu memelukku erat, ciuman kasihnya bertalu...airmata tk terbendung...



Seronok ku menadah telinga, segala cerita terluah, ku sekadar mengangguk tanda faham....maklumlah poket eeh. Sambil bercerita, nasi ditanak jua, ayam masok lomak cili api, tk ketinggalan, aduh!!!podeh mak...tp itulah yg ku gemari mak oii...berpeluh...Petang ku tinggalkan mak yg bergenangan airmata, mulut masih membebel mintaku bermlm dulu. maafkan mar mak, 'insyaallah'  masihku titipkan ketelinganya. Masih terasa hangat peluk kasihnya macam dulu hingga kesaat ini...Apa nk buat ekin menunggu utk pulang bercuti....Hanya masa yg bakal menentukan, masih adakah lg ruang utk ku kesana....

Friday, 2 December 2011

Tetibe jer rinduuu.........




Tertibe je rindu sgt kat kau, kenape plak ni hah??? mcm2lah org tua ni...
betul ni, dok sembang2 dgn hubby sambil sarapan, teringat balik
masa kat putra jaya, aduhai...suka duka lucu perit semua ada...
confirm dapat memo posting
kat Putra Jaya, bagai tak sabar2
nak melapor diri...haissh ummi pulak
yg berangan, my hubby menung jer,
nape ni bang???
hehehe, apalah ummi ni... 
yg post kat sana my hubby...hihihi,
tk abih2 berangan.


1 April 2008 my hubby kena lapor diri kat KPM, bincang sikit2,
ok ummi dan adik temankan...mcm budak2 lak nk teman2....
sama jer kan??? berkemaslah sikit2, tiba2 je...
'Ya Allah ummi, esok 31 mac, lesen mmandu abg mati ...'
Aduh bang, sebelum ni, dah janji dgn abg zul,
nk singgah kat majlis sanding anak dia kat Lipis...
nk wat camne ni?? zul dah ke lipis, bermalam kat sana, mengelabah jadinya...
nk update, Kelantan cuti Hari Keputeraan KDYMM Al Sultan....
Lastly, tkpe2, pg esok terus ummi n hubby ke Jerteh, baharui lesen...
Nk jd cerita, Jerteh ari tu, sibuk sangat, hampir kul 11pg barulah siap...
bergegas balik, si lina isteri zul dah berkali2 call, dok mana lg,dok mana lg....fening!!!! kul 12, lina call lg,
'kak ya,dok mana lg? kita doh kat rmh pengantin, nk belarak doh ni...'
'Tkpelah na, kak ya baru bertolak ni' tu je yg mampu ummi jawab...
Bila abg zul call, marah2 dia, betul kata abg zul, kenapa tk terlintas langsung,
kan Pahang pun tk cuti!!! lesai majlis, boleh barukan lesen tu kat Lipis!!!
blank blank blank.....
kan dah otw, tklah bazirkan masa.......ape nk buat kan!!!!
Kesal ada, tergelak jgk...sampai Merapoh jumpa zul, majlis dah selesai,
dia dah otw balik....abg zul pun dah kat Raub, asyik sms, marah2 lg.
dia minta ummi singgah kat rmh pengantin,
hubby cakap tkpelah, segan jgk....
bkn rezeki nk jumpa korang semua...
especially 'mak'
 
Sampai PJ dah ptg, Na makteh sms dia balik Johor,
nenek Bad meninggal, aduh bang, mcmana ni, nk gi rmah sapo ni,
ingat nk ke rmh na, kat presint 9, maklumlah kat putrajaya kami tk biasa sgt,
selalu jgk dtg, tp dgn rombongan sekolah n jabatan...
sedara2 ramai, Lan, Idi , Ita, Noni, tp segan, tk bgtau awal2,
menyusahkan dia org jer, nk ke S.alam rmh fiz ke, mak ja ke, rasa jauh plk,
cik nab kat seri alam, ngah di selayang lg jauh, aih, tk larat nak bilang eeeh...
esok pg, hubby nk lapor diri...ok bang, kita ke puchong je rmh Da..
hubby selamba jer, kerja dia drive, ummi nk drive. tk harap plk dia,
sampai kat Petronas tu, Zafran dah tunggu, tkasih Da, Mawi n anak2...

Pg 1 april, bersarapan
nasi lemak masakan Da, hurmmmm....
Lepas tu, terus ke PJ hubby lapor diri
dan di tempatkan
di Bah.Pembangunan dan Perolehan KPM,
alhamdulillah..Boring menunggu, abih ruang alamanda ummi dan adik jelajahi...
kul 2 lebih, urusan hubby selesai,
dpt tangguh tugas 2 minggu...

  
Dlm dok fikir hubby nk duduk mana, si kwn hubby
(eee..bang, dia ni lg???ari terima memo kat kb,
dia ni ler yg ajak hubby dtg dgn bas, ummi tk bagi,
tp, hubby cakap kesian, dia tk biasa kat PJ...oklah ummi ikut...
aikk, 28 mac,bila hubby call nk confirm tiket, senang dia jawab,
family nk ikut, by car...tu yg ummi gerammm...tp sabarlah wahai hatii....)
ajak hubby dok Puchong, ummi tk cya sgt dgn dia ni, tp hubby baik ati...
Ummi ikut dgn berat hati, sampai Puchong, rupa2nya dia ikut office boy kat
office baru dia, nk tumpang rmh budak tu, terkejut ummi...
sesampai jer dlm rmh tu, selamba jer dia masuk bilek,
hampar toto, tido, betul ke dia nii???...
Geram betol ummi, nampak my hubby mcm tu, dia buat lekeh....
nampak jer mcm tu, dia tk kenal lg....bkn nk menyombong, tp kecik atii sgt....
Ummi ajak adik turun, call abg zul, cerita kat dia..release tensionnn....
kat bawah, dpn blok tu jer, ummi nampak 'untuk disewa' spontan ummi
call nombor yg tertera, dan ketuk pintu rmh sebelah..terjongol mek klate

Ya Allah..Engkau Maha Mengetahui.....
Engkau Maha Pengasih...
meleleh airmata ummi...
Ummi guna kuasa vito,
confirm sewa rmh tu, utk hubby sorang....
(sedih sgt dia buat hubby gitu..)



Kak Limah Segambut, tkasih.........
Sembang dgn cik mek klate tu kejap,kemas rmh ala kadar,
kami cauu balik kelate.......duduklah kau kwn.......

Pjg kisahnya ntt ummi tulis satu buku....hehehe
hubby nk mkn bihun...ummi sambung semula,
cabut dluu............

Thursday, 1 December 2011

Kerabu orang kampung........


Klasik jer, maklumlah org kampung...
asyik dok share n try resepi kawan jer,
terdetik pulak nk share yg ummi tahu sikit2 ni...
resepi org lamo2...
kebetulan pulak mama biras ummi call, nk buat majlis kesyukuran,
ummi buatlah apa-apa pun, mama masak daging dan ayam.

Ummi ni bukanlah reti sangat,tp bolehlah....
alang2 dah sanggup, ummi carilah bahan mudah,
yg ada keliling kelalang ummi jer, kalau bahan yg beli
kat pasar tk glamourlah pulak...paling mudah
ummi jenguk ler kat belakang rmh....

 haa..ni lah yg ummi jumpa...
 
ni pun dah cukuplah...dari bertandang dgn tangan kosong,
segan jgk, nklah numpang kenduri sikit2...terus jer ummi kait  bacang 4 biji,
betik sebiji, bunga kantan sekuntum dan serai 10 btg.

Naik ke rmh, ummi sauk sarung plastik, pakai sarung tu bukan saja2,
nk elakkan dr terkena getah bacanglah...kalau dah terkena getah dia
habislah tapak tangan ummi, mengelupas...ingat tu...kesian kat tangan nantiii...
ummi koyak@kupas buah bacang
dan parutlah panjang2 sikit, dan rendamkan dalam air garam.
mak cakap, air garam boleh melembutkan parutan.
seb baik ler ada lg ummi simpan parut tembaga
macam yg mak guna dulu, senang, kalau tk der parut tu, cincang pun jadi...
Betik pun samalah juga, kupas, belah dan buang bijinya dan parutlah...
Jangan lupa, basuh dulu baru diparut tauu...

Sambil tu, ummi bakar 5 ekor ikan kembong, tumbuk lumat2 sedikit lada hitam,
ummi masukkan pulak, 10 ulas bwg merah dan 2 ulas bwg putih yg telah
ummi kupas dan tumbuk sampai lumat. 
Ummi tumbuk jgk serai yg telah ummi hiris halus dan sedikit halia...
hai..asyik dok pot pet pot pet, suruh kak aimin mesen kelapa, 
nk ambil santan pekat dua cawan dah cukup...
dan ummi goreng sikit buat kerisik. Mujur tak hangus ikan ummi, 
haa..ummi sejukkan dulu kauu....
ummi nk toskan bacang dan betik tadi...perah sikit
bacang tu supaya kurang sikit masamnya...tp tk per, 
ummi campurkan betik tu
pun untuk mengurangkan rasa masamnya....
Untuk menambah seri, ummi hiris halus bunga kantan 
dan beberapa taruk@tangkai daun kesum, masukkan bersama...
Ummi tumbuk pulak isi ikan bakar td, hmm...
semua dah siap masukkanlan semuanya
dalam besen, gaulkan jer...masukkan garam 
dan sedikit serbuk perasa, peraplah...
Kerisik ummi mana?? haah masukkan juga..

Dah ptg, cepatnya masa!! cepat2 solat asar.
Haiss berdering plk phone ummi, sapalah plk nii...mmm mama rupanya,
"Kak nah dok goreng ayam ni, air plk tk dak"
Gitulah kat Taman Barakah TM asyik tk dak air je...
Bilalah masalah ni nk selesai ye....kat rmh ummi tk kisah sangat,
Air Kelantan 'terputus' air telaga ada, sungai pun dekat..hehehe...

Dah hampir maghrib barulah ummi masukkan santan, bukan apa,takut
basi, maklumlah ummi gunakan santan mentah je...nk makan bubuhlah,
akhir sekali ummi perahkan air asam limau nipis dan gaul rata2..
Haa inilah hasilnya.....


nak tau sedap ke tidak,cubalah buat k...




yg ummi buat ni cukuplah untuk 10 hidangan tuu...
kalau nk makan family sebiji bacang dan sehiris betik
dah cukup...Selamat mencuba...

Lesai solat maghrib ummi sekeluarga kerumah abg ipar di TM...
Ummi bawalah hasil tangan ummi ni, dan...yg ni juga...



kuih kegemaran keluarga ummi.

Masa sampai, ipar duai dan anak buah ummi dah berkumpul,
siap tunggu ayah mat ( my hubby laa..) untuk imamkan solat.
Selepas solat isyak jiran2 abg pun sampai dan solat hajat ditunaikan....
kesyukuran apa eea? abg dah makin sihat n birthday kak syidah kot....
Tk kisahlah kan.. yg penting kami sekeluarga berkumpul....
Alhamdulillah..syukur....kerabu bacang dan tepung pelita ummi tk bersisa....

Wednesday, 30 November 2011

Kajian Tindakan

 


Tgk tittle bkn main lg...apa taknye. 
baru balik kursus kajian tindakan katakan....
nk pratiklah nii.....jange marahlaa guu...
na pp, dah skt, mekni sksa, saipul n smua......

Sampai kat e-rup sup mache doh kul 5, thanks my hubby, ambik ummi...
Maaf tk sempat blanja, bcoz hubby terus jer drive balik rmh,
bkn salah ummi tauu.....
sampai kat rmh, Ya Allah, sorang jelepap mengadap laptop, 
sorang tebekap dpn tv.....tkpelah dah ptg, letihlah tuu........
Haiish, manalah ummi ni reti dok diam, kalau senyap tuu, bkn ummilah.
haa...proses kajian tindakan pun bermulaa....sesekali jeling jgk kat tv3.
almaklum, Tentang Dhia dah start...
biasalah tu, baru betul, ummi...tangan kaki bergerak, mulut pok pet pok pet
mata jeling2 kat tv...hihihi, break 4 iklan, cepat2 kerah anak2 solat, 
'cepat sikit, abah dah tunggu' 
tk nk ler my hubby terpalit  jgk, isteri mithaliii...
Selesai solat, pjg wirid my hubby, Tentang Dhia??? aah tk lah kisah sgt..

Kakak n auni with me lipat kain, buat2 busy, sambil tu sempat
lagi goreng keropok lekor dr seberang takir  ..... sedaplah jgk.
3 hari kat hotel gaya mcm mem, wauu!! best jgk yer,
meter kg meningkat tiba2 jer...
bilalah aku ni dpt jd mem??? hehehe, berangan plk.
Tunggulah, satu hari nantii...
Asyik dok itu ini,aku rasa sunyi semcm jer, mana peginya semua ni??
Haaa... doh kul 12 lebih, patutlah....
lenalah duhai bulan2ku.
Matahariku!!!tkasih...
Mata pun dah semcm ni, 
selamat pagi matahariku,
bulanmu nk lena doh nii......
kajian tindakan usah dok gusar, 
prosesnya pasti kan bersambung...

Monday, 28 November 2011

Kursus...........

 

Pagi 22 Nov 2011, aku terima sms dari penyelaras prasekolah PPDM,
aish!! apa ni banjir2 pun kursus? haish, apalah aku ni,
dah diarahkan ikut jerlah...Tk dak apa pun,
pesen mulut tk leh dok saja...dale ati taklah gitu.....
apa lagi lama doh tk kursus.....kursus kajian tindakan, kelaskan?
apa dia, aku pun tk tau..sebab tk tau tu lah keno gi kursus niii.....
Surat arahan dah sampai kat sekolah, tengok surat, teliti jadualnya,
biasa je....tp penyelaras kata kena bawak lap top, haa...
ni satu hal, kelam kabutlah akuu....Kalut pulaklah cari note book ku,
kat manalah terselitnya wahai Heroku?
Selongkar kat bilik Heroku M.Raziqin, confirm dah terburai....alahaiiii......

With my hubby, kilik notebook, harung banjir, nak hantar repairlah kononnya,
hurm...dok dua hari, telefonku berdering....
"Mak cik, note book mak cik tu, keyboard dia tk boleh baiki doh"
rasa kelam jap. Ya Allah....macamana ni, skrg ni sekolah cuti
jumaat sabtu n ahad, cuti Awal Muharram, pagi isnin doh nk ke KT....
Panas punggung sungguh, fikir tu tk kena, fikir ni tk jadi.....sabtu doh, petang pulak tu...
"Takpelah bang, jom gi TM"
tinjau dua tiga kedai, hasilnya melayanglah rm1999....atoiiii....
tu ajelah sudahnya....

Pagi ni. isnin 28 Nov, aku galas ler notebook baru, bersemangat bkn main tauuu...
brg baru,hehehe...
My hubby plk satu hal, kul 7 dah lesap, sambil hantar kak aimin gi kerja,
terus dia gi sekolah, kerja...bila aku call, senang di jawab, ajak abg e lah.....
muka tikus aku...sah ke nk anta aku, balikpun tak, sedey.....
Seb baiklah abg cuti lg, mc katanya...haish budak ni, mano boleh gitu syg...
"call elok2 kat boss, mintak sambung cuti sehari.."
Kesian puteraku, siap gi beli nasi kerabu lg..
(maaf syg, ummi tk sempat sediakan sarapan pagi, hari ni....)
lepas sarapan terus anta' ummi' kat PPD P.Puteh.

Sampai kat PPDPP, aik. mana org lain nii, aku doh kena tinggal ke?
Memanglah aku ni mudah menggelabah,
berloratlah call org tu, call org ni, tk de apa pun,, jenis kalut jer...
Dah jumpa geng, okaylah, seronoknya, lama tk jumpa adik2ku dr PPDPP...
macam2lah yg sempat kami sembang sambil dok tunggu bas yg disediakan.
Hampir kul 10 bas khas ke Permai Inn tiba,
bye bye geng yg akan ke Germ Hotel Seberang Takir,
dalam bas, Dah SKT dah ada, siap book tempat utkku...
duduk dgn Mek Rahmah dr Bachok....
Tak sunyi, macam2lah cerita, maklumlah lama benar tk naik bas sama2...
kul 2.45 ptg kami sampai kat permai inn...
check in n terus kebilik 318 berdua dgn Zalina Mahmood
dari PP....kwn lamo kat SKBT.
Loni dok terperap kat bilik sorang2, mek na keluar ke pasar payang jap...
seb baik tu ada sokmo, ada jgklah yg rindu2 kat ku...hahaha...sapo tu...sapo lg,
matahariku ler.....jange dok jeles k...
Kursus????
tk start lg lah, malam ni baru taklimat, pagi esoklah bermulanyaa...
semogaapa yg akan aku terima dlm kursus ntt berbaloiiii.....
insyaallah.











.


Saturday, 26 November 2011

Sarapan

 
Teruja sangat pagi ni, kenape ye...ish...apa taknya, puteraku en.solhi bercuti tau, 
hehehe sejak kerja 3 bln lps, ari ni lah dia cuti...sehari pulak tuu...kesian puteraku.
takpelah kan, janji sygku happy. 

Balik dr solat Subuh, ummi nk masak apa eeh? byk sgt follow blog masak2, 
pening ummi nk pilih menu... alih2, nilah jgk..hehehe...
bukan apa, ni jer bahan yg ada, putus bekalan, banjir katakan....
dan nilah sarapan popular kami....
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
sampai bilo pon ummi tk ngaku ummi tk pandai masak............
 
aarh, tk kisahlah kan, janji kami bersarapan sama2, 
kakcik, ekin bila boleh cuti ni??? 
 
Jom syg, kita sarapan.........



Thursday, 24 November 2011

Hijrah

 

Tersentuh hati kecik aku bila tengok TV Hijrah pagi tadi...
Ya Allah, malu sangat aku sebagai insan yang dilahirkan dalam keluarga Islam,
betapa kerdilnya aku, betapa jahilnya aku, berbanding anak gadis 18 tahun
yg baru memeluk Islam, selebriti pulak tu,Aku kagum sangat dgn tutur
dan hujah JOYVE (betul ke ejaan nama asalnya),
mantap dan menyentuh perasaan. 

Syukur alhamdulilllah kerana Allah gerakkan hati aku untuk menontonnya.....

Ya Allah, tetapkanlah imanku, jgnlah kau tarik kembali hidayah 
yg Engkau anugerahkan ini.....

SELAMAT MENYAMBUT MAAL HIJRAH 1433h.

Tuesday, 22 November 2011

ahli baru




Selamat datang kedalam keluarga Che Awang@Lau Kau 
buat iparku Marini Marzuki, tahniah dan terima kasih
kerana sudi menyertai kami, kehadiranmu kami alu-alukan,
kesudianmu amat kami hargai...terimalah kami seadanya.... 
         'SELAMAT PENGANTIN BARU'














Ujian pertama.....rutin tahunan kami...
nak tak nak, takut tak takut harus diterima ....
nk tau tak???? urh,setakat basuh kawah,periuk kuali tu, lekeh jer...
mandi air telaga? tk mencabar langsung, tambah romantik adalah...
tp yg kami ni best punyer!!!
calang2 pengantin dpt merasa. Apa2 pun itulah hakikat 
yg semua diantara kami telah alami. nk tau ker?? 
ala..biasa jer, apa lagi,
inilah banjir yg kami nanti2.........
 
Tak lengkap rutin tahunan kami tanpa banjir..
ni baru yg pertama...
Tk sempurna gamaknya perkahwinan
kami tanpa banjir....
Bagi kami begitulah....istimewa bagi kami.








Bukan dok cakap besar, semuanya anugerah Dia,
minta dijauhi kata kebanyakkan org, tp itulah yg kami alami...

November ni ye lah, musim dia,
tp kebetulannya aku dulu majlis bertunang
bulan mac pun banjir....rezeki, sejukkkk......

Alhamdulillah setakat ni, bila banjir melanda, taklah kami pindah randah,
sekadar pengantin dtg mengharungi air....



Ginilah keadaannya, rumah kami digenangi air, nasib baik sehingga hari ni tk pernahlah pulak sampai ke dalam rumah, 
paling teruk pun setakat beranda je...alhamdulillah.

Bagi kami macam pestalah jugak, hubungan dgn kampung sekitar dah terputus, bebas kami tak siapa yg nampak, siap main itik gembo2...hahaha. lepaskan gian anak2 jer..nk tgk ke??? malu..........







Dan yg paling bestnya.......tgk tuu...
ahli bomba dan kuncu2nya sdg bertugas.

Ini antara acara tahunan yg paling glamour......
biasa tengok ke?  acara menimba kolamm.......


 ..

Tk sia2 tau, ada hasil lumayan menanti.....
tengok tuuu..........

nak merasa, silakan......






Hebat kan??? sapa nak menyertai silakan, ruang untuk menjadi ahli masih terbuka..
hehehe macam iklan pulak, tk lah sampai cam tu, yg nk cakapnya seronok...

Pengantin,, apa perasaan anda??seronok kan!!
Tk de apa sebenarnya, usah dok gusar...semoga gembira bersama kami...
dalam susah dan senang kita bersama..........


Saturday, 19 November 2011

angan2..............

 

Angan2...? tak abih2lah sampai bila kalu dok layan...
kalu mat jenin penyudahnya ke bumi berdebupnya!
Hehehe...kita ibubapa ni mcmana ha?  
Ye lah, dari awal keakhirnya, hati sorang ibu, hati sorang ayah,
mengharapkan yg terbaik utk anaknya, 
mengharapkan yg terbaik dari anaknya, INSYAALLAH.

Masa mengandung, doa yg tk putus moga selamat melahirkan anak yg sempurna,
bila dah lahir, dibelai dikelek dikendong tiap saat,
bila dah belajar,doa mengiring tiap langkahnya,
moga mendapat pencapaian terbaik,
dah berkerjaya, angan tk juga berakhir,
'moga2'
tak lekang dibibir, dihati hanya Allah yg tau...

Moga sihat,moga tk lupa solat,
moga tk lupa diri,moga dapat suami yg soleh,
moga dpt isteri yg solehah...Ya Allah!!!!
ada lg, itulah, ininya yg tk termampu nk digarapkan...
berceritalah ayah pd ramai teman,anakku dah kerja tinggi,
anakku dah gaji beribu, anakku dah bg duit tambang....
 round dunia Alhamdulillah....ibu pulak entah apalah lg,
tiada yg tak baik, semua yg terbaik....

Ingatlah anak2ku, itulah ayah ibumu, angannya tk pernah surut...
fikirlah anak2ku.....
sebenarnya jauh disudut hati, bkn benda2 tu yg ayah ibu tunggu......
yg tersirat hanya Allah yg tahu..
dari itu anak2ku,
jadilah anak yg terbaik,
yg sentiasa ada
ayah dan ibu disudut hatimu.....

Thursday, 17 November 2011

Silaturahim.........

 
Yang berbekas dihatiku pagi ni,
'Org yg memutuskan silaturahim, tidak mencium bau Syurga'
 
Setiap lima waktu kita sujud memohon padaNya, tiap syahdu dingin malam kita
sujud meminta padaNya, tiap saat terdetik dihati, mengharap padaNya,
Ya Allah tempatkanlah diriku di SYURGA Mu...
 
 Mohonku pada semua, marilah kita saling mengeratkan silaturahim........
kunjungilah yg tua, saudara mara jua handai taulan di musim cuti ini.
 
 
Semoga kita juga menjadi pilihanNYA nanti .....

Kau kabulkan doaku.........

 

Dup dap dup dap....tingkah jantungku rancak berlagu, Ya Allah. resahnya...tk terlindung disebalik kalutku.

Terlalu tinggi harapan ku letakkan kebahu puteri bongsuku auni, hari ini adalah penentunya, mana tk kenaling weii..dr pagi, mcm2 ku dengar, aku sabar, ada plk member2 yg mula memetik sms, hatiku bersuara..
 ".sabarlah wahai meriani"

Ye lah, 6 tahun ku serahkan auni pd cikgu2nya, kenapa hari ini tidak??? "Sabarlah wahai hati"
Mulut masih gagah bersuara, melindungkan hati yg kian berdebar. Kul 10 hubby ku sampai, aku mula gelabah......10.30.PKHem, tiba dan mengucapkan Tahniah! Terlantun jgk, "Tkasih knah" eh...betul ke ni, apalah aku ni tak sabar2..
Dan SU peperiksaan bersama GB tiba dari PPD, selamba je sir azhan melintasiku ke bilik guru...
Analisa dah dibuat, semua dah bersedia....dan keputusan pun diumumkan dengan rasminya.

Syukur Alhamdulillah, Tkasih semua guru2 thn 6 yg bertungkus lumus utk kejayaan ini, semua guru SKBT, staff2 juga, Tahniah kepada Auni, Afifah n Ain Tasnim yg cemerlang, dan yg mendpt 4A, 3A, 2A, 1A dan semua.....juga tahniah anak sedara ku Mohd Hazim Zulkifli.

Kepada yg kurang berjaya, putus asa bukan caranya, tp bangkitlah anak2ku, buka langkahmu, selagi mentari
masih terbit di ufuk timur, sinar kejayaan masih ada utk kamuu....yakinlah.

ku sujud kepadaMU Rabbi, telah Kau kabulkan doaku..syukurku panjatkan kepadaMU Ya Allah...

Puteri bongsu, tkasih kerana berjaya mengekalkan prestasi kejayaan abg dan kakak2mu mengharumkan nama SKBT..tahniah dik, ummi abah sangat bangga....

Anak2ku solhi, aimin, falahi jgk raziqin, tkasih kerana tk putus memberi perangsang dan tunjuk ajar pd adik, ummi dan abah tk mampu sebenarnya....apa yg kami terima dulu jauh bezanya dgn pembelajaran hari ini....

Juga tkasih pd adik2ku, una, naha, afih jgk cikma mi, cikma imi, abg zul, knah, yah 
dan tk tertulis olehku, saing2 jgk, yg tk jemu menelefon tkasih semua....

Tk terlupa kepada guru2 di SKHamzah 2 yg pernah mengajar dan menegur auni. 

Kepada semua jemput ke rumahku hari isnin 21 Nov ini...