Thursday 1 December 2011

Kerabu orang kampung........


Klasik jer, maklumlah org kampung...
asyik dok share n try resepi kawan jer,
terdetik pulak nk share yg ummi tahu sikit2 ni...
resepi org lamo2...
kebetulan pulak mama biras ummi call, nk buat majlis kesyukuran,
ummi buatlah apa-apa pun, mama masak daging dan ayam.

Ummi ni bukanlah reti sangat,tp bolehlah....
alang2 dah sanggup, ummi carilah bahan mudah,
yg ada keliling kelalang ummi jer, kalau bahan yg beli
kat pasar tk glamourlah pulak...paling mudah
ummi jenguk ler kat belakang rmh....

 haa..ni lah yg ummi jumpa...
 
ni pun dah cukuplah...dari bertandang dgn tangan kosong,
segan jgk, nklah numpang kenduri sikit2...terus jer ummi kait  bacang 4 biji,
betik sebiji, bunga kantan sekuntum dan serai 10 btg.

Naik ke rmh, ummi sauk sarung plastik, pakai sarung tu bukan saja2,
nk elakkan dr terkena getah bacanglah...kalau dah terkena getah dia
habislah tapak tangan ummi, mengelupas...ingat tu...kesian kat tangan nantiii...
ummi koyak@kupas buah bacang
dan parutlah panjang2 sikit, dan rendamkan dalam air garam.
mak cakap, air garam boleh melembutkan parutan.
seb baik ler ada lg ummi simpan parut tembaga
macam yg mak guna dulu, senang, kalau tk der parut tu, cincang pun jadi...
Betik pun samalah juga, kupas, belah dan buang bijinya dan parutlah...
Jangan lupa, basuh dulu baru diparut tauu...

Sambil tu, ummi bakar 5 ekor ikan kembong, tumbuk lumat2 sedikit lada hitam,
ummi masukkan pulak, 10 ulas bwg merah dan 2 ulas bwg putih yg telah
ummi kupas dan tumbuk sampai lumat. 
Ummi tumbuk jgk serai yg telah ummi hiris halus dan sedikit halia...
hai..asyik dok pot pet pot pet, suruh kak aimin mesen kelapa, 
nk ambil santan pekat dua cawan dah cukup...
dan ummi goreng sikit buat kerisik. Mujur tak hangus ikan ummi, 
haa..ummi sejukkan dulu kauu....
ummi nk toskan bacang dan betik tadi...perah sikit
bacang tu supaya kurang sikit masamnya...tp tk per, 
ummi campurkan betik tu
pun untuk mengurangkan rasa masamnya....
Untuk menambah seri, ummi hiris halus bunga kantan 
dan beberapa taruk@tangkai daun kesum, masukkan bersama...
Ummi tumbuk pulak isi ikan bakar td, hmm...
semua dah siap masukkanlan semuanya
dalam besen, gaulkan jer...masukkan garam 
dan sedikit serbuk perasa, peraplah...
Kerisik ummi mana?? haah masukkan juga..

Dah ptg, cepatnya masa!! cepat2 solat asar.
Haiss berdering plk phone ummi, sapalah plk nii...mmm mama rupanya,
"Kak nah dok goreng ayam ni, air plk tk dak"
Gitulah kat Taman Barakah TM asyik tk dak air je...
Bilalah masalah ni nk selesai ye....kat rmh ummi tk kisah sangat,
Air Kelantan 'terputus' air telaga ada, sungai pun dekat..hehehe...

Dah hampir maghrib barulah ummi masukkan santan, bukan apa,takut
basi, maklumlah ummi gunakan santan mentah je...nk makan bubuhlah,
akhir sekali ummi perahkan air asam limau nipis dan gaul rata2..
Haa inilah hasilnya.....


nak tau sedap ke tidak,cubalah buat k...




yg ummi buat ni cukuplah untuk 10 hidangan tuu...
kalau nk makan family sebiji bacang dan sehiris betik
dah cukup...Selamat mencuba...

Lesai solat maghrib ummi sekeluarga kerumah abg ipar di TM...
Ummi bawalah hasil tangan ummi ni, dan...yg ni juga...



kuih kegemaran keluarga ummi.

Masa sampai, ipar duai dan anak buah ummi dah berkumpul,
siap tunggu ayah mat ( my hubby laa..) untuk imamkan solat.
Selepas solat isyak jiran2 abg pun sampai dan solat hajat ditunaikan....
kesyukuran apa eea? abg dah makin sihat n birthday kak syidah kot....
Tk kisahlah kan.. yg penting kami sekeluarga berkumpul....
Alhamdulillah..syukur....kerabu bacang dan tepung pelita ummi tk bersisa....

No comments:

Post a Comment